keskiviikko 18. joulukuuta 2013

One Dream Done. Let's find the next one.

Hivenen haikeita terveisiä lähetän täältä Suurelta Saarelta.

Istuskelen teekupin kanssa viettelemässä viimeistä lounastaukoani. Jäljellä on yksi iltatalli, ja sitten se on Done. Kuinka nopeasti tämä aika onkaan mennyt? Tuntuu, että juuri vasta pakkasin laukkuni matkaa varten. Tänä iltana pakkaan ne uudelleen, suuntana koti. Oon oikeasti tosi surullinen, että pitää lähteä, sillä viihdyn täällä todella hyvin. Tietenkin odotan jännityksellä kotia, ystäviä ja sukulaisia sekä joulua että omia 18-v. bailujani ensi sunnuntaina. ;) But still, I could stay here. 

Juuri äsken hyvästelin ruotsalaisen tytön, jonka kanssa oon työskennellyt koko matkan ajan. Itkettiin molemmat, eikä olisi millään halunnut erota. Olemme viihtyneet tosi hyvin yhdessä, on katsottu illat leffoja yhdessä, käyty baarikierroksella ja shoppailtu urakalla. Eilen käytiin viimeistä kertaa Readingissa, osteltiin vaatteita sekä joululahjoja, ja illalla katsottiin taas leffaa ja valvottiin myöhään. 

Kauppakeskus Oraclessa oli tosi erikoinen (ja kallis) vaatekauppa, jossa keskellä hämärää pyöri livekuvaa jostakin etelän aurinkorannikosta. <3 

Mie. Löysin. Miun. Vaatemerkin. 

Eilisen ostoksia: minä uudessä jumpsuitissani XD
Kuten rakas ystävättäreni totesi: "You look just like moran." Ja minä kysyin että mikä on moran.
mutta se on lämmin ja pehmyt ja ihana <3
Palataanpa taas ajassa taaksepäin. Sunnuntaina meillä oli hyvin kevyt päivä. James oli koko päivän poissa. Tehtiin tallihommat nopsaan, eikä ratsastettu kuin pari hepsua. Sitten kokoonnuttiin yhdessä naisväen kesken meidän olkkariin ja istahdettiin sohvalle katsomaan Jamesia telkkarista! "If you don't see your boss at the work, you can always watch him from the TV!" James oli siis sinä päivänä SkySport-kanavan juontajaparina, kun sieltä näytettiin Ruotsista tuleva lähetys, jossa maailman parhaat esteratsastajat ottivat mittaa toisistaan. Mukana oli tietysti monia heidän perhetuttujaan, jonka Lena tietenkin toi esille. ;) Oli kyllä hassua. Siinä hetkessä vasta kunnolla tajusin, kuinka kuuluisa se miekkonen oikeasti on.


Maanantaina me syötiinkin erityisen hyvin! Eräs ihana yksäriomistaja, itse asiassa juuri sen tamman omistaja, jota olen ratsastanut, haki meidät pihasta ja vei syömään paikkaan nimeltä The Bird in Hand. Ja oli muuten hyvät ruuat! Syötiin startereista aina dessertsiin asti ja hän tarjosi koko rundin. Viinit ja kaikki... Nams. <3 Kuinka ihania nämä ihmiset täällä onkaan? Syötiin oikein perinteinen Christmas Meal, eli Roast Turkey sekä lisukkeet.

Smoked Salmon alkupalaksi

Otin Christmas Puddingin sijasta tällaisen jälkkärin  :)

Tänään kävi porukkaa kokeilemassa hevosia ja ostivatkin yhden! Se on tosi tarkkaa, kuinka hevonen laitetaan kuntoon. Nyt haluankin kertoa, kuinka me varustetaan hevonen normaalisti. Se eroaakin suuresti ns. normaalista suomalaisesta käytännöstä! Tässä tulee siis tavallinen hevosen varustus.

1. Hevonen ulos karsinasta. Eli aamulla kaikilla hevosilla on yön jäjiltä päällä 3 loimea, joista päällimmäinen pois. Lisäksi putsataan kaviot aina ennen kuin heppa astuu ulos karsinasta. 

2. Hoidot ennen varustusta. Ensin kaksi vikaa loimea pois ja hepalle vaihdetaan erityinen villaloimi ratsastusta varten. Selvitetään hevosen harja ja häntä siistiksi ja puruttomaksi. Hevosta ei harjata ennen ratsastusta. Sitten hoidetaan kaviot eli "greece the legs". Ensin kaviot harjataan, myös pohjat! Sitten levitetään kaviorasva sekä kavion pintaan että pohjaan, joka ikinen kerta ennen liikutusta.

Tätä kaviorasvaa me käytetään.

3. Varustus. Eka satula (täällä käytetään vain ekaa ja tokaa vastinhihnaa), sitten etujalkoihin hivutussuojat eli tending boots, ja lopuksi suitset, joissa on kiinni aina martingaali. Hyvin usein täällä käytetään gag-kuolainta, jossa luonnollisesti kaksi ohjaa. 

Muista pitää hevonen lämpimänä koko ajan! Nämä on kaikki klipattuja, joten ne paleltuu, jos niillä ei ole koko ajan loimea yllä.

4. Liikutuksen jälkeen. Ensin normisti varusteet pois. Jos hevonen märkä, tehdään yleensä ekana kaviot. Eli ne puhdistetaan ja harjataan kunnolla putipuhtaiksi. Sitten saa luvan kanssa ottaa loimen pois hevosen selästä. Hevonen harjataan käyttäen neljää eri harjaa. Ensin kumisualla pyöritellään hevonen ympäri, jotta lika ja hiki nousevat pintaan. Sitten huiskitaan kovalla harjalla koko hevonen päästä varpaisiin. Ja lopuksi käytetään kokovartaloharjaa, joka on ns. pehmyt harja, ja lisäksi metallista karstaa, joiden kanssa käydään läpi koko hevonen. Tämä on ärsyttävin ja hitain vaihe, koska joka harjanvedon jälkeen harja pitää vetää läpi karstasta, että lika irtoaa harjasta, eikä mene takaisin hevoseen. Kuulostaa järjettömältä, mutta silti, pakko todeta, että se todellakin toimii. Tämän käsittelyn jälkeen hevonen on pehmeä sekä kiiltävä että puhdas!

5. Takaisin karsinaan! Ja hevoselle ylle takaisin ne samat kaksi loimea, jotka otettiin pois ennen varustusta. Kolmas loimi on yöloimi, joka luonnollisesti puetaan vasta yöksi. Täällä ei tunneta sanaa kuivatusloimi. Hevoset ehtivät kuivaa hoidon aikana, eikä niitä tarvitse klippauksen ansiosta kuivatella.

P.S. Koko tämä keissi tulee tehdä mahdollisimman nopeasti. Kuten Lena tapaa minulle muistuttaa: jos hoitajalta menee yhden hevosen kanssa 10 min (joka ei ole siis oikeasti paljon!) varustaessa ja 10 min purkaessa, se on yhteensä 20 min. Jos hänen tulee tehdä 5 hevosta päivässä, se on helposti tunti ja 40 minuuttia pelkkään varustukseen. Mutta jos hoitaja varustaakin yhden hevosen viidessä minuutissa valmiiksi, aikaa viiden hevosen varustukseen kuluukin enää puolet vähemmän eli 50 minuuttia! Aika on todellakin rahaa.

Reading ja yöllinen Thames.

There was one beautiful bridge over the Thames.
Huomenna siis koneeni lähtee klo 18.00 paikallista aikaa Heathrown lentokentältä ja olen perillä Suomessa siinä klo yhdentoista aikoihoin. Helsingistä vielä lento Joensuuhun eli yötöiksi menee. Huomenna todennäköisesti itketään lisää. Mutta pomo onneksi lupasi ottaa minut kesäksi takaisin ja kuulemma olen tervetullut talvilomallakin, jos vain haluan! 

Minun matkani alkaa olla lopuillaan. Mutta uusia tulee.

~Vilja 

6 kommenttia:

  1. hei so cool, et kesällä pääset takasin!!:)

    VastaaPoista
  2. Aijotko vielä jatkaa blogin kirjoittamista kun tämä matka päättyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän blogiin tulossa on vielä yksi päivitys, jossa kerron reissun jälkifiilingeistä ja kokoan yhteen oppimiani asioita. :)
      Jatkosta en ole varma vielä. Todennäköisesti tätä blogia en jatka, mutta jos ohjaajan opintoni ja muu hevoselämä kiinnostavat, niin saatanpa vaikka tehdäkin ihan uuden blogin! :)

      Poista
    2. Toivottavasti jatkat. Sinun kirjoitus on niin kivaa luettavaa.

      Poista
    3. Koetan parhaani. :) Katsotaan, mitä keksin jatkoa varten!!

      Poista