torstai 28. marraskuuta 2013

Sweet day

Hey dudes!

Tänä päivänä tapahtui uskomattoman hienoja asioita!

Ensinnäkin ekaa kertaa tuntui siltä, että oikeasti tein töitä. Ymmärrän jo paljon paremmin ja tiedän jo suunnilleen tallin päivärutiinit. Osaan siis tehdä asioita itsenäisestikin, mikä on oikeasti tosi hieno fiilis!

Tänään pääsin ratsastamaan Mrs. Fisherin kunnianarvoisessa valmennuksessa! Ratsunani oli erään yksityisen hevonen, jota olen ratsastanut lähipäivinä paljon. Kiva hepsu, vaikka onkin hiukan painava kädelle. Useasti tulikin käsky lift her up! joka tarkoitti, että nosta se nokka ylös!
Lämmitin hevosen itse. Aiemmin olen kuullut, että ratsastan liian lujaa eteenpäin, joten koitin pistää vähän jarruja. Täällä saa nostaa laukan ainoastaan käynnistä, mikä on vähän outoa, mutta totuin siihen aika äkkiä. Lena halusi, että hevoseni liikkui kevyenä, pään korkeudella tai muodolla ei niinkään väliä, kunhan heppa on kevyt ja säpäkkä. Tämä on todella vaikeaa minulle, koska tähän asti aina Suomessa ratsastaessani joka ikinen valmentaja on keskittynyt siihen, että hevosen tulee kulkea peräänannossa mielellään myös esteillä tekniikkaharjoituksissa.  Hän oli jälleen tosi vaativa ja intohimoinen opettaja ja huuteli neuvoja välillä englanniksi, välillä ruotsiksi. :D Ymmärsin onneksi ihan ok ja paikkailin välillä hänen lauseitaan, kun ei löytänyt oikeita sanoja.

Tänään tein laukassa harjoitusta, jota yllä oleva kuva esittää. Musta ympyrä on valmentajani, joka järkähtämättä seisoi rajaamaassa pienehköä pääty-ympyrää. Minun tuli laukassa ratsastaa kahdeksikon kaltaista reittiä hänen edessään. Oranssin raksin kohdalla tuli laukanvaihto. I can tell you one secret.... Ei ollu heleppoo! Käänsin muutaman kerran mustan palluran takaa ja valkku oli säälimätön...

"Vilja, nej nej nej. Walk! What did you do again?"
"I-I turned too early..."
"Exactly! U need to use the hole area. U see now. U turned here... And you have so much free space here! That's why you don't success."
Oh crap.
"Again!"
"Better... Oh, DON'T LEAN FORWARD when doing flying change! How many times I need to say that... Jeez! Keep going!"
"...You did it again!"
"Sorry!"
"Keep straight and turn! It's that easy."

No ei ollu. Mutta onnistui onneksi lopulta ja sekä valkku että tyttö oli tyytyväisiä. Lena sanoo, että miun perusratsastus on hyvää. On kuitenkin monia asioita, jotka teen väärin ja miulla on ns. bad habbitsejä eli huonoja tapoja kuten se, että nojaudun eteenpäin laukannostossa ja vaihdoissa, mikä ei hyvä, koska tällöin hevonen syöksähtää eteenpäin, eikä "istu", kuten Lena sanoo. Eli kaikki se poweri katoaa.

Miulla on Kiuruvedellä ollut aivan erityisen fine opettaja, jonka kanssa ollaan tehty tätä perustyötä very properly. Kiitokset siitä siis hänelle. Kyllä me Suomessakin osataan!

Päätallin vieressä sijaitseva pikkutalli, jossa majailee kaksi heppaa.  Cute, I think!

Oon kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka vähän hepat syö täällä. Ne saavat heinää sylillisen (huom. sylillisen, ei puolta kottaria) kolme kertaa päivässä. Sekä lisäksi aamulla ja illalla pellettiaterian. Täällä ei käytetä ollenkaan väkirehuja eli kauraa, ohraa tms. Ainoastaan pellettejä, joita kutsutaan nimellä "nuts". Ne sisältävät ilmeisesti myös kivennäistä, koska sitäkään täällä ei syötetä. Nämä hevoset ovat alansa huippu-urheilijoita, joten niillä on tietysti asiaan kuuluva ruokavalio. Joka ikinen yksilö on hyväkuntoinen ja täyttä lihasta.

Opin tänään siivoamaan karsinat oikein! Täällä sekin on hyvin erilaista. Seinää vasten tehdään vallit purusta, jottei hevoset jää seinän väliin jumiin piehtaroidessaan. Ja karsinat pitää pitää täysin kuivina! Boxit siivotaan kaksi kertaa päivässä; aamulla tehdään mucking out ja illalla skipping out, jolloin myös lisätään puruja eli shavings tarvittaessa. ;) Ja lattian lakaisu on pyhä asia, kuten arvata saattaa.

Miun rakas. <3 Että osaakin olla näpsäkän väriset wheelbarrowt.

Sitten vuorossa havainnollistavia kuvia varusteista:

The tack room eli varustehuone.
Satuloita on VAIN kuusi ja niitä säilytetään keskellä olevassa rivissä. Ja ne kuusi penkkiä passaa kaikille hepoille. How simply. 
Oikeaoppisesti niputettuja suitsia. Jokaisessa kiinni martingaali, siis. Kummallisen näköisiä, eikö?

By the way, kävin tänään sattumalta kaupassa! Lähdin ruokatauolla lenkille. Oli pakko saada vähän ilmaa ja yksinäisyyttä. Niimpä skippailin tilan porteille ja lähdin suuntaan X. Oon lähipäivät potenut ihan hulluja suklaan vieroitusoireita. Nämä ei syö suklaata tai herkkuja täällä! Onneksi olin ottanut vähän puntia mukaan, sillä eksyin vahingossa Readingin kylälle ja löysin kaupan. Vitsi mikä fiilis, kun näin sen herkkuhyllyn... Ihan kuin olisi keskeltä aavikkoa löytänyt keitaan. :D Ostin aika paljon suklaata ja sipsejä ja lenkkeilin tyytyväisenä takaisin "kotiin". Tätä onnenhymyä ei miun kasvoilta saa koko päivänä pois. <3

Juteltiin eilisiltana perheen kanssa, ja suunniteltiin viikkoa. Lauantai-aamuna lapsilla on koulun joulujuhla, ja he pyysivät minua mukaan. How cool! Pääsen näkemään täkäläisen ala-asteen ja heidän perinteiset joulujuhlansa. Varmaan tulee olemaan mukava reissu. :)

Nyt ois teidän vuoro välillä! Kertokaapas, oisko jotain erityistä, mistä haluaisitte tietää lisää? Vai haluaisitteko lisää kuvia jostakin? Olen täällä teitä varten. If you only ask.

Love Vilja






7 kommenttia:

  1. Tee heppa esittely =) ! Ihana blogi! Pidä hauskaa siellä ja ota kaikki neuvot opiksi!

    VastaaPoista
  2. Voih! Just tuon haluisin niin kovasti tehdä, mutta valitettavasti minua sitoo täällä vaitiolovelvollisuus, joten en voi mainita hevosten nimiä tai laittaa niistä ns. tarkkoja kuvia. :( Sen takia aiemmatkin kuvani ovat olleet hyvin hevosettomia. Olen pahoillani!

    VastaaPoista
  3. Kerro tarkemmin tuosta suitsien niputuksesta ja pistä vaikka kuvia vaihe vaiheelta? Näyttää aika mielenkiintoselta nimittäin nuo niput tuossa yhdessä kuvassa :D

    VastaaPoista
  4. Moikkelis! :) Sen voin tehdä ja meinasinkin jo aiemmin tehdä hevosen varustamis -postauksen, koska täällä se koko tapahtuma on ihan erilaista! Mm. kaviot rasvataan pohjaa myöten jne... ;) Kiitos!

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Hei, aloin seurata tätä blogia kun kirjoitat niin huipusti eri kääntein. Viittitkö ottaa sieltää mitä nämä nutsit on oikealta nimeltään, niin voisin tehdä hieman tausta työtä. Nykyisessä opinahjossa on meneillään hevosten ruokinta ja ollaan jonkin verran käyty euroopan tapaa ruokkia, ja tieto noista olisi hyvä lisä minun osaamiseeni :) pidä Suomen lippu korkealla! :)

    VastaaPoista
  7. Heippa! Toki voin sen tehdä. Otin jo kuvat valmiiksi :) Nyt vain on pakko todeta, että tietokoneeni rikkoutui eilen ja korjauksessa voi kestää jonkin aikaa, joten yritän päästä päivittämään joltakin toiselta koneelta, mutta huolestuttavalta näyttää. :(

    VastaaPoista